Dort slivovice
Suroviny
- 500 g Máslo čerstvé
- 100 g Mléko plnotučné sušené
- 150 g Cukr krupice
- 360 g Cukr krupice
- 510 g Mouka polohrubá
- 200 g Cukr moučkový
- 750 ml Mléko polotučné
- 50 ml Voda pitná
- 9 ks Vaječný bílek slepičí
- 9 ks Vaječný žloutek sušený
- 2 ks Cukr vanilka
- 3 ks Pudink vanilkový
- 6 polévková lžíce Marmeláda višňová
- 9 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1702 kcal
- Sacharidy 213 g
- Tuky 84 g
- Sodík 120 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 188 g
- Cholesterol 419.9 mg
- Draslík 220.7 mg
- Vláknina 6290 mg
- Vitamín A 6290 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 185.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C.
-
2
Suroviny rozdělíme na tři díly, vypracujeme tři těsta (z bílků šleháme tuhý sníh), z nich utvoříme placky, které upečeme dozlatova. Upečené pláty okrojíme do tvaru lahve. Ze zbylého těsta vykrojíme etikety, jaké jsou na lahvi slivovice a uzávěr.
-
3
V mezičase připravíme krém – v mléce rozšleháme pudinky, vanilkové cukry a svaříme dohusta. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přimícháme rum a postupně zatíráme vychladlý pudinkový krém.
-
4
Spodní díl natřeme částí marmelády, potřeme rovnoměrně krémem, přikryjeme dalším plátem a postup opakujeme. Vrchní díl přiklopíme a potáhneme marcipánem.
-
5
Marcipán připravíme zpracováním udaných surovin. Vodu přidáváme opatrně postupně, aby nám vznikla tvárná hmota.
-
6
Písmena píšeme zředěným cukrářským barvivem.