Valašské haferové knedlíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 42 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Droždí
  • 30 g Cukr krupice
  • 450 g Borůvky
  • 80 g Mák mletý
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr moučkový
  • 750 g Mouka pšeničná hrubá
  • 330 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1355 kcal
  • Sacharidy 209 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 442 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 175.9 mg
  • Draslík 400.2 mg
  • Vláknina 13700 mg
  • Vitamín A 13700 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí rozmícháme s krupicovým cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka, promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  • 2

    V míse dobře promícháme mouku, vejce, špetku soli, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme vykynout.

  • 3

    Vykynuté těsto rozválíme na silnější plát a rozkrájíme na čtverce. Na každý čtverec těsta dáme omyté, okapané borůvky (mohou být i oslazené cukrem), dobře zabalíme a necháme znovu kynout.

  • 4

    Vykynuté knedlíky opatrně vkládáme do vroucí mírně osolené vody a podle velikosti vaříme 10-12 minut. Během vaření každý knedlík obrátíme.

  • 5

    Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ihned propíchneme vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára a nesrazily se.

  • 6

    Při podávání knedlíky sypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a přeléváme je rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu