Pečený kapr na kořenové zelenině
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 300 g Kapr obecný
- 100 g Petržel kořen
- 50 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Olej česnekový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Sůl
- 7 špetka Pepř 4 barev
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Petržel nať sušená
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 16 g
- Sodík 623 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 99 mg
- Draslík 1491.5 mg
- Vláknina 24589.2 mg
- Vitamín A 24589.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 92.9 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté porce kapra (filety nebo podkovy) osušíme, potřeme je česnekovým olejem, osolíme je, posypeme pepřem 4 barev a na chvíli je odložíme do mísy. Troubu si předehřejeme na 200°C.
-
2
Omytou a oloupanou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. V pekáčku na plotně rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme nastrouhanou zeleninu a plotýnu vypneme. Zeleninu ochutíme solí, promícháme a povrch urovnáme. Na zeleninu položíme porce kapra, mírně je do zeleniny vmáčkneme. Nakonec kapra a zeleninu pokapeme olejem, citrónovou šťávou, vodou, pekáček zakryjeme poklicí a vložíme ho do středu předehřáté trouby.
-
3
Zeleninu s kaprem nejdříve dusíme 15 minut, pak odložíme poklici a pečeme minimálně 20 minut dozlatova. Během pečení porce ryby obrátíme.
-
4
Hotové porce kapra dáme na talíře, obložíme zeleninou a hned servírujeme.