Muffiny s čedarem a bazalkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 196 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 12 g
- Sodík 216 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 64 mg
- Draslík 58.6 mg
- Vláknina 1070 mg
- Vitamín A 1070 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hladkou mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem a sodou do mísy. Část bílé mouky můžeme nahradit i celozrnnou moukou. Oproti obyčejné „bílé“ mouce se celozrnná mouka liší nejen barvou, ale také tím, že je mnohem zdravější. Díky tomu, že se v celozrnné mouce zpracovávají zrna i se slupkou, je tato mouka obohacena o velké množství vlákniny, železa, vitamíny B1 a B2, zinek a železo. Pro začátek bude stačit když nahradíme jen jednu čtvrtinu bílé mouky. Jak budeme s celozrnnou moukou více pracovat, získáme s ní více zkušeností a můžeme nahrazovat i ve větších poměrech. Základní pravidlo zní, že celozrnná mouka potřebuje více tekutiny, proto přidáme více mléka.
-
2
Čedar nastrouháme nahrubo a přidáme ho do mouky.
-
3
Bazalku nasekáme najemno a spolu se špetkou soli ji také přidáme do moučné směsi. Získali jsme tak sypké suroviny zvlášť.
-
4
Nyní se vrhneme na tekuté suroviny: Máslo rozpustíme a vmícháme do něj cukr. Mícháme, dokud máslo nevychladne a cukr se nerozpustí. Pak do této směsi vyklepneme vejce a přidáme mléko. Šleháme do pěny.
-
5
Teď můžeme vše spojit do jedné hmoty. Vznikne nám poněkud husté těsto – ale to nevadí, tak to má být. Pokud se nám zdá těsto až příliš husté (viz obrázek – takhle má těsto vypadat), můžeme je zředit mlékem.
-
6
Teď už plníme nejlépe silikonové formy na muffiny do dvou třetin výšky. Rozpuštěný sýr se totiž lepí, tak by se nám nemuselo podařit muffiny vyklopit vcelku.
-
7
Po 20 minutách pečení na 200 °C budou mít muffiny krásnou čepičku.