Segedínský krůtí guláš
Suroviny
- 170 g Krůtí maso
- 250 g Zelí kysané
- 100 ml Smetana 6% (do kávy)
- 150 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 ks Cibule
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Kmín celý
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 148 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 4 g
- Sodík 177 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 44 mg
- Draslík 397.2 mg
- Vláknina 4750.3 mg
- Vitamín A 4750.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krůtí maso bez kůže (nejlépe ze stehen) omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky. Očistíme větší cibuli, kterou pokrájíme nadrobno. V hrnci na rozehřátém oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme maso, ochutíme ho solí, kmínem, pepřem a restujeme i s cibulí asi 3-4 minuty. Stále směs promícháváme, jakmile se zredukuje z masa šťáva, přidáme mletou sladkou i pálivou papriku, promícháme a krátce osmažíme. Dáváme pozor, aby se paprika nezačala připalovat. Pak přilijeme horkou vodu a pod poklicí maso dusíme asi 20 minut doměkka. Poté přidáme kysané zelí (podle kyselosti ho můžeme promít v sítu pod tekoucí vodou). Maso se zelím dusíme dalších 5-8 minut.
-
2
Ve smetaně rozmícháme lžičku Maizeny a smetanu přimícháme do guláše. Povaříme 1-2 minuty a hrnec s gulášem odstavíme z plotny. Podle chuti ho můžeme dosolit nebo i dochutit cukrem.
-
3
Segedínský guláš podáváme teplý, je výborný druhý den.