Pečené brambory s hřiby a rajčaty
Suroviny
- 250 g Brambory vařené ve slupce
- 80 g Pórek
- 100 g Hříbky čerstvé
- 180 ml Smetana zakysaná extra light
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1453 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 1253.5 mg
- Vláknina 15422.3 mg
- Vitamín A 15422.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 200°C. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na plátky silné přibližně 7mm. Pak je mírně osolíme.
-
2
Očištěné a omyté hříbky nakrájíme podélně na plátky. Omytá rajčata osušíme a pokrájíme na plátky přibližně stejně silné jako brambory. Očištěnou cibuli a pórek pokrájíme na kroužky.
-
3
V pekáčku rozehřejeme olej, na něm orestujeme hříbky téměř dozlatova, ochutíme je kmínem, solí a pepřem. Pak je z pekáčku vyjmeme. Na omastek po hříbkách poklademe 1/2 plátků brambor, na ně poklademe orestované hříbky. Na houby rozložíme cibuli, pórek a plátky rajčat. Ochutíme je solí, pepřem a zakryjeme je plátky brambor.
-
4
V misce vyšleháme celé vejce s jedním bílkem, zakysanou smetanou, hořčicí a solí. Povrch brambor přelijeme rozšlehanými vajíčky a pekáček vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut.
-
5
Upečené brambory s hříbky podáváme hned teplé. Dobrou chuť.