Fajn koláč s mákem slazený stévií
Suroviny
- 55 g Mouka pšeničná celozrnná
- 220 g Mouka špaldová
- 55 g Mléko plnotučné sušené
- 30 g Mléko plnotučné sušené
- 90 g Mák mletý
- 55 ml Olej slunečnicový
- 165 ml Voda pitná
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 1 kávová lžička stévie
- 1 kávová lžička Rum
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Jablka
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 2 polévková lžíce Mandle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 300 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 17 g
- Sodík 63 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 8.5 mg
- Draslík 133.9 mg
- Vláknina 7051.7 mg
- Vitamín A 7051.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si nejdříve křehké těsto: do mísy nasypeme 55g celozrnné mouky, 220g hladké špaldové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku, 55g sušeného mléka, 55ml oleje, vše promícháme, postupně do mouky přilijeme 165ml mírně vlahé vody a vypracujeme polotuhé těsto, které se nebude lepit. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na hodinu do chladna.
-
2
Mezitím si připravíme makovou náplň: v rendlíku rozmícháme 300ml vlahé vody s 30g sušeného mléka dohladka. Vodu s mlékem pomalu přivedeme k varu, přidáme k němu 90g pomletého máku, 1 lžičku stévie, 1 lžičku rumu, 2 špetky pomletého hřebíčku, 1/2 lžičky skořice a najemno nastrouhané oloupané jablko. Za stálého míchání mák vaříme pomalu do zhoustnutí (přibližně 8 minut). Poté makovou náplň necháme vychladnout. Pečící plech vyložíme pečícím papírem.Troubu si předehřejeme na 170°C.
-
3
Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku vysokou do 9mm. Opatrně ji položíme na připravený plech. Celý povrch těsta rovnoměrně potřemme makovou náplní, posypeme posekanými ořechy a oloupanými mandlemi.
-
4
Koláč vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme pomalu, přibližně 45-55 minut dozlatova.
-
5
Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme. Dobrou chuť.