Vánoční oříšky
Suroviny
- 100 g Čokoláda mléčno-oříšková
- 210 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Ořechy vlašské
- 50 g Smetana 33% (šlehačka)
- 150 g Cukr moučkový
- 10 g Tuk ztužený
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Cukr vanilka
- 3 polévková lžíce Kakao - prášek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 34 g
- Sodík 5 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 31.6 mg
- Draslík 139.7 mg
- Vláknina 5889.1 mg
- Vitamín A 5889.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si těsto – umeleme ořechy, smícháme je skořicí, vanilkovým cukrem, kakaem, cukrem moučkou, hladkou moukou a rozpuštěným máslem. Vytvoříme těsto, které vytvarujeme v kuličku a necháme do druhého dne v lednici.
-
2
Druhý den jím plníme vymazané formičky na ořechy a pečeme na 160 °C asi 8 minut. Poté vyklepeme z formiček a necháme zchládnout.
-
3
Připravíme si krém – salko vyšleháme s máslem.
-
4
Ořechy plníme krémem – vždy slepíme dvě poloviny ořechů k sobě. Necháme ztuhnout do druhého dne.
-
5
Smetanu rozpustíme s čokoládou a tukem na vodní lázni a ořechy do ní z jedné poloviny namáčíme.