Kuřecí bujón se zeleninou pro děti

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 900 g kuřecí, stehno bez kůže a kosti
  • 80 g Celer bulvový
  • 80 g Kedlubna
  • 80 g Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pastinák
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Rajčata
  • 1.8 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 739 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 27 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 120.8 mg
  • Vláknina 7849.6 mg
  • Vitamín A 7849.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté kosti z celého kuřete dáme do hrnce, zalijeme je vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu, pod pokličkou, budeme polévku vařit. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu tak, aby jen voda probublávala. Šum, který se vytvoří, můžeme odstranit děrovanou naběračkou, nebo ho necháme, pomalým vařením se polévka vyčistí sama. Do polévky hned na začátku přidáme malý bobkový list a 3 kuličky nového koření.

  • 2

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák a kedlubnu. Pokrájíme ji na větší kousky. Očištěnou cibuli, kousek pórku a omyté rajče rozkrojíme na polovinu. Ještě si pod tekoucí vodou omyjeme petrželovou, celerovou nať a snítku tymiánu, svazek bylinek si stáhneme nití.

  • 3

    Když se kuře v polévce vaří přibližně 40 minut, přidáme k němu všechnu zeleninu spolu s bylinkami a polévku vaříme dalších 40 minut. Tekutina by se měla vyvařit přibližně o 1/2.

  • 4

    Uvařenou polévku necháme vychladnout, poté ji scedíme do druhého hrnce a vývar odložíme přes noc do lednice. Druhý den z vývaru odebereme lžicí ztuhlý tuk a tak nám zůstane čistý kuřecí bujón.

Komentáře k receptu