Hlávkový salát s jablkem, anglickou slaninou a ořechy
Suroviny
- 200 g Salát ledový
- 100 g Salát listový Dubáček
- 250 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 150 g Anglická slanina
- 100 g Špek
- 1 kávová lžička Citrónová kůra
- 1 kávová lžička Citrónová šťáva
- 1 ks Jablka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 806 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 75 g
- Sodík 449 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 25.5 mg
- Draslík 293.3 mg
- Vláknina 5816.3 mg
- Vitamín A 5816.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme listy hlávkového salátu a dubáčku, větší (sladké, červené) jablko a chemicky neošetřený citrón. Ovčí sýr nakrájíme na kostičky. Stroužek česneku posekáme nadrobno. Plátky anglické slaniny, prorostlého špeku a pokrájený česnek v pánvi orestujeme dozlatova.
-
2
Připravíme si zálivku: do kvalitního olivového oleje nastrouháme jemně citrónovou kůru a přidáme lžičku citrónové šťávy
-
3
Do mísy dáme listy salátu, osolíme je, opepříme, přelijeme je zalivkou a promícháme zlehka vidličkou. Pak do salátu přidáme na plátky pokrájené jablko (i se slupkou), kostičky sýru, ořechy a orestované plátky uzeniny. Znovu vše zlehka promícháme a podáváme.