Kuskus s liškami na víně
Suroviny
- 250 g Kuskus
- 250 g Lišky čerstvé
- 200 ml Voda pitná
- 200 ml Bujón houbový
- 200 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř 4 barev
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 24 g
- Sodík 398 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 14.2 mg
- Draslík 203.5 mg
- Vláknina 8153.7 mg
- Vitamín A 8153.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté větší lišky rozkrájíme, menší plodnice necháme celé. Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme nadrobno, stroužky česneku překrojíme a nakrájíme na tenké plátky.
-
2
V pánvi si rozehřejeme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme lišky, promícháme, osolíme je, opepříme, necháme je vydusit, pak je rychle orestujeme (5-7 min).
-
3
K liškám přilijeme bílé víno, jakmile se začne vařit, zmírníme teplotu a vaříme jen minutu, k liškám přidáme snítky rozmarýnu, pánev částečně zakryjeme poklicí, aby se lišky dusily doměkka. Pokud by bylo potřeba, přilijeme asi 50ml vody. Když jsou lišky měkké, odkryjeme poklici a necháme zcela tekutinu zredukovat. Lišky dochutíme podle potřeby solí i pepřem. Snítky rozmarýnu odstraníme.
-
4
Připravíme si kuskus: do hlubší mísy s pokličkou nasypeme kuskus, promícháme ho vidličkou se solí a olejem. Zalijeme ho vařícím houbovým bujónem zředěným s vařící vodou 1:1. Kuskus promícháme s tekutinou, mísu zakryjeme poklicí a necháme v klidu 5-7 minut stát. Pak poklicí odložíme, kuskus načechráme vidličkou, přidáme k němu lišky na víně, znovu ho promícháme, dáme na talíře, posypeme nastrouhaným sýrem a servírujeme.