Kuřecí hrnec s jarní mrkví
Suroviny
- 800 g Mrkev
- 500 g Brambory
- 150 g Hrášek
- 500 g Kuřecí prsa
- 100 g Máslo
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Vegetol
- 1 polévková lžíce Libeček
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 291 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 3 g
- Sodík 29 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 559 mg
- Vláknina 6997 mg
- Vitamín A 6997 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jarní mrkev, brambory a cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme: mrkev a cibulku na kolečka, brambory na čtvrtky. Omytou a okapanou petrželovou nať a pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. Jarní hrášek vyloupeme a odložíme do misky k bylinkám. Kuřecí prsa pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo s olejem. Dáme na něj mrkev, cibulku a pokrájenou snítku lístků libečku. Promícháme a krátce asi 1 minutu vše restujeme. Přisypeme mouku, za stálého míchání restujeme ještě 1-2 minuty dozlatova. Musíme dávat pozor, aby se zelenina s moukou nepřipálila. Pak za stálého míchání přilijeme studenou vodu. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme sůl, bílý pepř a pomalu vaříme pod poklicí asi 10-15 minut. Když je zelenina poloměkká, vložíme kuřecí nudličky a vaříme přibližně 5 minut. Za tu dobu by mělo být maso měkké a zelenina by se měla dovařit. Nakonec do polévky dáme bylinky s hráškem, hrnec zakryjeme poklicí a odstavíme z plotny. Po několika minutách můžeme velmi hustou polévku podávat.