Králičí sulc

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 10 g Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Nové koření
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 4 ks Králičí stehna
  • 1 ks Králičí prsa
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 ks Mrkev
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.5 plátek Želatina bílá plátky
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Kopr
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 21 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 18 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 68.8 mg
  • Vláknina 1533.4 mg
  • Vitamín A 1533.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá králičí přední i zadní stehna a prsa dáme do většího hrnce, zalijeme je vodou tak aby bylo maso úplně zakryto. Maso dáme vařit, jakmile přijde k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme jen probublávat.

  • 2

    Očistíme mrkev, cibuli, česnek a omyjeme několik snítek petrželové natě, snítku (1 lžíce) libečku a celeru. Celerovou a libečkovou nať svážeme nití. Petrželovou nať a kopr si odložíme. K masu přidáme hned na začátku vaření 2 větší bobkové listy, celé nové koření, celý černý pepř a svázené bylinky. Králíka budeme pomalu vařit téměř 3 hodiny. Přibližně po 2 hodinách vaření přidáme do vývaru 1 mrkev.

  • 3

    Když se maso odděluje od kostí, vyjmeme ho z vývaru, ten přecedíme přes jemné síto do druhého kastrólu. Vývaru by mělo být přibližně 900ml. Maso obereme od kostí, pokrájíme na kousky a odložíme do mísy. Do scezeného vývaru pokrájíme na kolečka druhou mrkev a pomalu vývar přivedeme znovu k varu. Mrkev budeme vařit 8-10 minut. Po 10 minutách vypneme vařič a vývar necháme vychladnout dalších 10-12 minut. Dochutíme ho solí a bílým pepřem. Pak do něj důkladně zamícháme plátky želatiny, až se rozpustí, a nakonec petrželovou nať. Do čistých suchých větších misek rozdělíme maso, zalijeme ho promíchaným vývarem s mrkví a petrželkou. Misky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Pak je odložíme do druhého dne do chladničky.

  • 4

    Druhý den před podáváním omyjeme a očistíme jarní cibulky s natí a jemné snítky kopru. Cibulky nakrájíme na tenké kroužky, kopr nasekáme nadrobno. Ztuhnutý sulc vyklopíme na talíře, posypeme je cibulkou, koprem a podáváme.

Komentáře k receptu