Buchtičky se šodó
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Cukr moučkový
- 42 g Droždí
- 250 ml Mléko polotučné
- 100 ml Olej rostlinný
- 750 ml Mléko plnotučné
- 50 ml Olej rostlinný
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 balení Cukr vanilka
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1148 kcal
- Sacharidy 154 g
- Tuky 50 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 185.1 mg
- Draslík 19.6 mg
- Vláknina 150 mg
- Vitamín A 150 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku vsypeme do mísy, vyhloubíme důlek, přidáme špetku cukru, rozdrobíme droždí a přilijeme trochu vlažného mléka. Mouku na okrajích osolíme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
-
2
Potom přidáme žloutky, zbylý cukr, zbylé vlažné mléko a přilijeme olej. Vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 45 minut. Během kynutí těsto ještě prohněteme.
-
3
Do pekáče nebo plechu s okrajem vlijeme olej. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které na plechu v oleji obalíme a urovnáme je těsně vedle sebe. Na povrchu je ještě potřeme olejem.
-
4
Buchtičky pečeme 20-25 minut ve středně vyhřáté troubě.
-
5
Z mléka, pudinkového prášku, cukru a vanilkového cukru uvaříme krém. Podle chuti přidáme do krému rum.
-
6
Buchtičky podáváme teplé, přelité připraveným šodó.