Velikonoční věnec
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 41 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 184.3 mg
- Draslík 112.5 mg
- Vláknina 6166.7 mg
- Vitamín A 6166.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
-
2
V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutky. Potom přidáme mouku, sůl a citronovou kůru. Zbylým vlažným mlékem a vzešlým kváskem zaděláme těsto. Do dobře prohnětého těsta vmícháme rozinky.
-
3
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 50 minut.
-
4
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme váleček. Válečky spleteme do copu, který stočíme do tvaru věnce a konce přimáčkneme.
-
5
Věnec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Před pečením povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem.
-
6
Pečeme nejdříve při 200 stupních Celsia, po chvíli teplotu ztlumíme na 180 stupňů a dopečeme. Věnec pečeme celkem asi 45 minut dozlatova.