Velikonoční věnec

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Droždí
  • 100 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 balení Cukr vanilka
  • 1 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 568 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 19 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 184.3 mg
  • Draslík 112.5 mg
  • Vláknina 6166.7 mg
  • Vitamín A 6166.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutky. Potom přidáme mouku, sůl a citronovou kůru. Zbylým vlažným mlékem a vzešlým kváskem zaděláme těsto. Do dobře prohnětého těsta vmícháme rozinky.

  • 3

    Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 50 minut.

  • 4

    Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme váleček. Válečky spleteme do copu, který stočíme do tvaru věnce a konce přimáčkneme.

  • 5

    Věnec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Před pečením povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem.

  • 6

    Pečeme nejdříve při 200 stupních Celsia, po chvíli teplotu ztlumíme na 180 stupňů a dopečeme. Věnec pečeme celkem asi 45 minut dozlatova.

Komentáře k receptu