Bezový sirup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2742 kcal
- Sacharidy 714 g
- Tuky 0 g
- Sodík 50 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 711 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 159 mg
- Vláknina 9400 mg
- Vitamín A 9400 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vody vsypeme cukr, povaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté zlehka vaříme ještě asi 5 min.
-
2
Do vlažného roztoku přilijeme šťávu z citrónů, přidáme kyselinu citrónovou a vložíme květy černého bezu (které jsme si předem rozložili na papír, aby vylezli broučci a mušky, které se v květech mohou ukrývat).
-
3
Celou nádobu z nálevem necháme nejlépe den stát na teplém místě.
-
4
Druhý den ochutnáme a popř. dochutíme citrónovou šťávou (můžeme bez problému použít citrón z nálevu).
-
5
Můžeme konzumovat okamžitě po přecezení bez dalších úprav, ale pro delší skladování je třeba šťávu znovu ohřát a nalít do horkých vysterilizovaných skleněných lahví (např. od vína se šroubovacím uzávěrem). Necháme zcela vychladnout a uložíme pokud možno do lednice.
-
6
Sirup můžeme i zavařit.