Bezový sirup

Hodnocení 3x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 75 g Kyselina citrónová
  • 5 ks Citrony
  • 90 ks Bezinkový květ
  • 5 l Voda pitná
  • 3.5 kg Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2742 kcal
  • Sacharidy 714 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 50 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 711 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 159 mg
  • Vláknina 9400 mg
  • Vitamín A 9400 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 77 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vody vsypeme cukr, povaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté zlehka vaříme ještě asi 5 min.

  • 2

    Do vlažného roztoku přilijeme šťávu z citrónů, přidáme kyselinu citrónovou a vložíme květy černého bezu (které jsme si předem rozložili na papír, aby vylezli broučci a mušky, které se v květech mohou ukrývat).

  • 3

    Celou nádobu z nálevem necháme nejlépe den stát na teplém místě.

  • 4

    Druhý den ochutnáme a popř. dochutíme citrónovou šťávou (můžeme bez problému použít citrón z nálevu).

  • 5

    Můžeme konzumovat okamžitě po přecezení bez dalších úprav, ale pro delší skladování je třeba šťávu znovu ohřát a nalít do horkých vysterilizovaných skleněných lahví (např. od vína se šroubovacím uzávěrem). Necháme zcela vychladnout a uložíme pokud možno do lednice.

  • 6

    Sirup můžeme i zavařit.

Komentáře k receptu