Česká kudlaná polévka
Suroviny
- 250 g Houby čerstvé
- 400 g Brambory
- 20 g Petržel - nať
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 5 dl Mléko kefírové
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 227 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 13 g
- Sodík 162 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 107.7 mg
- Draslík 653.9 mg
- Vláknina 7712.2 mg
- Vitamín A 7712.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme do jíšky vodu, dobře metlou prošleháme, přivedeme k varu. Vložíme očištěné, pod studenou tekoucí vodou propláchnuté a na tenké nudličky nakrájené hříbky. Vsypeme kmín, oloupané drobně pokrájené brambory a společně vaříme do měkka.
-
2
Hrnec s polévkou stáhneme ze sporáku, za stálého míchání postupně přilijeme kefír. Vrátíme na sporák a za občasného promíchání přivedeme k varu. Nakonec podle chuti osolíme, opepříme, vlijeme rozkvedlané vejce. Posypeme nasekanou petrželovou natí a odstavíme ze sporáku. Podáváme na jednotlivých hlubokých talířích.