Brambory zapečené se slaninovým bešamelem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 620 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1458 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 62 mg
- Draslík 1148.3 mg
- Vláknina 9382.5 mg
- Vitamín A 9382.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, rozkrájíme na plátky, anglickou slaninu pokrájíme na kostičky, šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme slaninu a orestujeme. Přidáme šalotku, zpěníme, zalijeme vývarem, provaříme, přidáme bešamel a vaříme zvolna asi 20 minut.
-
2
Pekáček vymažeme tukem, na dno vyskládáme polovinu brambor, zakryjeme polovinou bešamelové směsi, další vrstvou bude zbytek brambor a nakonec zbytek slaninového bešamelu. Pekáček zakryjeme alobalem, vložíme do vyhřáté trouby, pečeme asi 50 minut. V polovině pečení sundáme alobal, ke konci pečení směs posypeme strouhaným ementálem a ještě dvě minuty zapečeme, aby se sýr roztavil.