Vepřová játra zapečená s bramborami
Suroviny
- 700 g Brambory vařené ve slupce
- 400 g Játra vepřová
- 60 g Anglická slanina
- 200 g Cibule
- 250 g Žampiony čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Petržel - nať
- 20 g Tymián čerstvý
- 10 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Olej slunečnicový
- 500 ml Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 537 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1957 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 320.2 mg
- Draslík 1463.1 mg
- Vláknina 17135 mg
- Vitamín A 17135 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.8 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřová játra odblaníme, rozkrájíme na plátky, vařené brambory oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, slaninu na kostičky, oloupanou cibuli nadrobno, žampiony na čtvrtky, petrželku a lístky tymiánu posekáme na jemno.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej, přiložíme játra a osmahneme z obou stran. Poté játra vyjmeme, do tuku vsypeme cibuli, žampiony, slaninu a smažíme asi 3 minuty. Zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme vývarem, přisypeme petrželku, tymián, osolíme, opepříme, necháme projít varem a odstavíme. Játra vyskládáme do pekáčku, zalijeme směsí z pánve, povrch zakryjeme kolečky brambor, pokapeme rozpuštěným máslem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut, až budou brambory nazlátlé.