Bio-knedlíky se špaldovou moukou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 738 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 36 g
- Sodík 826 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 215.4 mg
- Draslík 182.6 mg
- Vláknina 1650 mg
- Vitamín A 1650 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 411.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýňová a slunečnicová semínka dáme do misky a zalijeme mlékem. Necháme namočené asi 2 hodiny.
-
2
Připravíme těsto: do mísy prosejeme špaldovou mouku, vsypeme dětskou krupici, přidáme rozdrobené čerstvé droždí, žloutky a sůl. Směs promícháme, poté přidáme semínka i s mlékem. Vypracujeme hladké polotuhé těsto, rozdělíme na 8 kousků. Do misky nasypeme polohrubou mouku, potravinářskou fólii nastříháme na čtverce přibližně 20 x 20 cm. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litru vody s 1 lžicí soli.
-
3
Rukama, které jsme namočili do studené vody, z každého dílu těsta vytvoříme malý kulatý knedlík, obalíme v polohrubé mouce a zabalíme do potravinářské fólie tak, že knedlík položíme do středu fólie, následně konce zakroutíme. Poté knedlík dotvarujeme do požadovaného tvaru. Takto připravíme i ostatní knedlíky. Opatrně je vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Vyjmeme jeden uvařený knedlík, opatrně ho rozbalíme (dáme pozor, aby jsme se nespálili), knedlík rozkrojíme a pokud není střed uvařený, opět ho zabalíme a ještě dovaříme asi 4 - 5 minut.
-
4
Uvařené knedlíky vyjmeme, rozbalíme, rozložíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme jako přílohu.