Bramborové kroketky s petrželkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Strouhanka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 špetka Sůl
  • 6 dl Voda pitná
  • 0.06 dl Olej slunečnicový
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 8 polévková lžíce Strouhanka
  • 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 369 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 729 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 316.4 mg
  • Draslík 705.8 mg
  • Vláknina 8902.1 mg
  • Vitamín A 8902.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.6 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme a uvaříme ve vodě neloupané, ve slupce. Vaříme přibližně 20 minut, uvařené scedíme a necháme trochu vychladnout. Poté je oloupeme a ještě teplé nastrouháme na jemném struhadle do mísy.

  • 2

    V misce si utřeme 2,5 lžíce másla s půl lžičkou soli do pěny. Omyjeme petrželovou nať, velmi drobně ji pokrájíme a přidáme k bramborům. Ještě vsypeme špetku muškátového oříšku, 2 špetky bílého pepře, 3 žloutky, 0,5 lžičky soli, utřené máslo a 6 lžic strouhanky, špetku kypřícího prášku do pečiva, směs dobře propracujeme. Tři bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zapracujeme do bramborového těsta. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidáme o 1 - 2 lžíce strouhanky více.

  • 3

    Do mísy nasypeme 100 g strouhanky. Ve druhé misce vyšleháme 2 vejce se 2 špetkami soli. Z těsta vytvoříme kuličky, velké přibližně jako vlašský ořech. Obalíme je ve vajíčku a ve strouhance.

  • 4

    V pánvi rozpálíme olej s máslem. Malé kuličky (kroketky) osmažíme z každé strany do zlatova. Poté je vyjmeme sítkem, dáme na papírovou utěrku okapat a hned horké podáváme jako přílohu.

Komentáře k receptu