Bramborové kroketky s petrželkou
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Strouhanka
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 2 špetka Sůl
- 6 dl Voda pitná
- 0.06 dl Olej slunečnicový
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Petržel - nať
- 8 polévková lžíce Strouhanka
- 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 17 g
- Sodík 729 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 316.4 mg
- Draslík 705.8 mg
- Vláknina 8902.1 mg
- Vitamín A 8902.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme a uvaříme ve vodě neloupané, ve slupce. Vaříme přibližně 20 minut, uvařené scedíme a necháme trochu vychladnout. Poté je oloupeme a ještě teplé nastrouháme na jemném struhadle do mísy.
-
2
V misce si utřeme 2,5 lžíce másla s půl lžičkou soli do pěny. Omyjeme petrželovou nať, velmi drobně ji pokrájíme a přidáme k bramborům. Ještě vsypeme špetku muškátového oříšku, 2 špetky bílého pepře, 3 žloutky, 0,5 lžičky soli, utřené máslo a 6 lžic strouhanky, špetku kypřícího prášku do pečiva, směs dobře propracujeme. Tři bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zapracujeme do bramborového těsta. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidáme o 1 - 2 lžíce strouhanky více.
-
3
Do mísy nasypeme 100 g strouhanky. Ve druhé misce vyšleháme 2 vejce se 2 špetkami soli. Z těsta vytvoříme kuličky, velké přibližně jako vlašský ořech. Obalíme je ve vajíčku a ve strouhance.
-
4
V pánvi rozpálíme olej s máslem. Malé kuličky (kroketky) osmažíme z každé strany do zlatova. Poté je vyjmeme sítkem, dáme na papírovou utěrku okapat a hned horké podáváme jako přílohu.