Dušená lahodná mrkev se zeleným hráškem
Suroviny
- 500 g Mrkev kořen
- 150 g Hrášek mražený
- 40 g Máslo čerstvé
- 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 špetka Sůl
- 4 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 274 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 306 g
- Sodík 276 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 27 mg
- Draslík 1.6 mg
- Vláknina 7565.5 mg
- Vitamín A 7565.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladou mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody s 0,5 lžičkou soli, do ní vložíme mražený zelený hrášek a pomalu ho vaříme asi 3 minuty. Poté ho scedíme a necháme okapat.
-
2
V menším hrnci si rozehřejeme máslo. Dáme na něj pokrájenou mrkev, ochutíme ji solí, cukrem, promícháme, přidáme 2-3 lžíce vody a mrkev dusíme při mírné teplotě doměkka asi 13 minut. Občas ji promícháme.
-
3
Poté mrkev poprášíme moukou, promícháme a dusíme ještě asi 7 minut. Přidáme hrášek, promícháme a podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Mrkev s hráškem dáme do misek, ozdobíme plátky čerstvého másla a servírujeme ji jako přílohu.