Velikonoční mazanec s rozinkami
Suroviny
- 30 g Droždí
- 120 g Cukr krupice
- 500 g Mouka polohrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 70 g Rozinky bílé
- 130 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 40 g Mandle
- 40 g Cukr moučkový
- 2.8 ml Olej slunečnicový
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 17 g
- Sodík 123 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 153.2 mg
- Draslík 308.4 mg
- Vláknina 5105.2 mg
- Vitamín A 5105.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrůlku vlijeme 1 dl mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít. Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme zbylý vanilkový krupicový cukr a žloutky. Předem namočené rozinky ve vodě scedíme a vsypeme do misky k ostatním surovinám. Nakonec přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, vlijeme připravený kvásek a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Ze všech surovin rukou nebo v kuchyňském robotu vypracujeme středně tuhé těsto. Poté přikryjeme těsto utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vykynout.
-
2
Moukou posypme vál, přeložíme na něj vykynuté těsto a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na olejem vymazaný plech, opět necháme dalších 30 minut kynout. Následně bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Střed nařízneme do kříže a vložíme do předehřáté trouby.
-
3
Při 180 stupních pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme ještě 25 - 30 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu, potom ho přeložíme na kovovou mřížku. Posypme moučkovým cukrem a necháme úplně vychladnout.