Meruňkový bezlepkový koláč s jogurtovým korpusem
Suroviny
- 500 g Meruňky
- 30 g Mouka bezlepková
- 30 g Cukr krupice
- 30 g Máslo čerstvé
- 350 g Mouka bezlepková Jizerka
- 500 g Jogurt bílý
- 150 g Cukr třtinový
- 1 ks Kypřící prášek bezlepkový
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka bezlepková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 12 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 71.8 mg
- Draslík 206.3 mg
- Vláknina 2500 mg
- Vitamín A 2500 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme čerstvé zralé meruňky, rozpůlíme je a vypeckujeme.
-
2
Připravíme drobenku: do větší misky dáme bezlepkovou (hrubou) mouku, krupicový cukr a máslo. Prsty vše promneme, až vznikne drobenka.
-
3
Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku Jizerka s bezlepkovým práškem do pečiva, přidáme bílý jogurt, 2 vejce, třtinový cukr a vanilkový cukr. Směs dobře promícháme a nalijeme ji do dortové formy, kterou jsme vytřeli máslem a vysypali bezlepkovou strouhankou. Těsto pokryjeme rozpůlenými meruňkami a drobenkou.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C-200°C přibližně 30 minut. Meruňkový koláč nakrájíme po vychladnutí.