Pomerančová žemlovka s jablkem a rozinkami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Cukr třtinový
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 40 g Kandovaná citronová kůra
  • 120 g Rozinky tmavé
  • 6 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Jablko granátové
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 4 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 517 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 468 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 147 mg
  • Draslík 128.8 mg
  • Vláknina 3766.7 mg
  • Vitamín A 3766.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme na sítku okapat. Oloupané jablko nastrouháme. Mísu z varného skla nebo hlubší formu vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Máslem vymazanou pečicí nádobu vyložíme krajíčky bílého chleba, rozkrájeného na menší kousky. Rozložené kousky chleba posypeme citrónovou kůrou, polovinou okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice, hnědým cukrem, dále rozetřeme po celé ploše nastrouhané jablko. Po jablku na povrch mísy rozložíme další vrstvu kousků chleba a na tuto vrsvu dále rozložíme 2/3 z druhé poloviny okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice a hnědého cukru(z množství cukru si odložíme 2 lžíce na závěrečné posypání), vše zakryjeme další vrstvou nakrájených krajíčků chleba. Ve vejcích rozšleháme mléko a tímto roztokem žemlovku zalijeme. Na závěr žemlovku posypeme hnědým cukrem a pečeme v troubě asi 60 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku servírujeme teplou.

Komentáře k receptu