Domácí chléb s ořechy a zeleninou
Suroviny
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 100 g Brokolice
- 100 g Máslo čerstvé
- 320 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 35 g Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Kmín celý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 426 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 116 g
- Sodík 118 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 185.8 mg
- Draslík 832.8 mg
- Vláknina 8669.7 mg
- Vitamín A 8669.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu důkladně omyjeme, oloupeme a na hrubším struhadle nastrouháme. Vejce rozklepneme do mísy, vyšleháme mixérem, přidáme rozpuštěné máslo a lžičku cukru. Mouku promícháme se solí, kypřicím práškem a kmínem. Přilijeme máslovoou směs a dál mixujeme. Nakonec přidáme strouhanou zeleninu a nasekané ořechy.
-
2
Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto, v troubě předehřáté na 220 °C pečeme cca 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších cca 60 minut. Hotový chléb necháme vychladnout a uchováme zabalený ve fólii.