Domácí bezlepková pizza
Suroviny
- 200 g Sýr Eidam cihla 30%
- 12 g Droždí
- 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 g Olivy černé
- 250 g Mouka bezlepková
- 20 g Mouka bezlepková
- 100 g Šunka bezlepková
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Oregano sušené
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 1 špetka Cukr krupice
- 1.5 dl Voda pitná
- 1 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 349 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 16 g
- Sodík 282 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 15 mg
- Draslík 170.9 mg
- Vláknina 2740 mg
- Vitamín A 2740 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme 250 g bezlepkové mouky. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme k němu špetku cukru a přilijeme vlažnou vodu (1 dl). Necháme vzejít kvásek. Do mouky přidáme sůl a olej. 0,5 lžičky moučkového cukru a další vodu budeme po vykynutí kvásku přilévat postupně. Přilijeme 0,5-1 dl. Poté těsto vypracujeme tak, aby bylo polořidké, ale vláčné a hladké. Poté ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 15 minut kynout.
-
2
Vykynuté těsto si přemístíme na pomoučený vál (asi 20 g) a znovu vypracujeme. Musí být vláčné, hladké a nesmí se lepit. Těsto si rozdělíme na 2 díly. Každý díl mírně rozválíme a v rukách ho lehce vytáhneme. Předtím si ale ještě vytřeme plechy olivovým olejem (každý plech po 2 lžicích). Těsto vytáhneme na požadovaný tvar a položíme na plech.
-
3
Kozervovaná rajčata v misce rozmačkáme na kaši. Přidáme k nim olivový olej, sušené oregano, sůl, pepř a směs dobře promícháme. Bezlepkovou šunku a omytá čerstvá rajčata nakrájíme na plátky.
-
4
Vtažené těsto položíme na vymazané pečící plechy, potřeme je rajčatovou směsí, na kterou poklademe plátky šunky, na plátky pokrájený Hermelín, plátky rajčat a nakládané olivy. Vše zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200C° přibližně 20-25 minut dozlatova. Oba plechy s pizzou můžeme péct najednou, ale jen v tom případě, že máme horkovzdušnou troubu. Jinak pečeme každý plech s pizzou zvlášť.
-
5
Upečenou pizzu nakrájíme do tvaru trujúhelníků a podáváme.