Celerovo-smetanová kaše s tymiánem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 562 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 55 g
- Sodík 392 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 145.2 mg
- Draslík 317.6 mg
- Vláknina 4087.2 mg
- Vitamín A 4087.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný a omytý celer pokrájíme na nudličky. V hlubší pánvi si rozpáleném másle (50 g) s olejem celer orestujeme dozlatova spolu s drobnými lístky tymiánu, dáme pozor, aby se nám nezačal celer připalovat, restujeme asi 2 minuty. Poté přilijeme 1 dl zeleninového vývaru a pod poklicí celer dusíme 5–7 minut. Pak přilijeme 1 dl bílého vína a vaříme do doby, až se nám víno odpaří.
-
2
Přilijeme 2,5–3 dl smetany a celer pomalu dovaříme (asi 5 minut) doměkka. Jakmile je celer měkký, směs vyklopíme do mísy a tyčovým mixérem ji rozmixujeme dohladka. Přidáme ještě 20 g másla, 1 dl smetany a elektrickým šlehačem vyšleháme na kaši (pyré), kterou dochutíme solí (0,5–1 lžička) a citrónovým pepřem. Kaši podáváme hned teplou jako přílohu.