Domácí vepřové škvarky

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.7 dl Voda pitná
  • 2 kg Sádlo syrové
  • 6 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1806 kcal
  • Sacharidy 0 g
  • Tuky 200 g
  • Sodík 117 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 190.4 mg
  • Draslík 0 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové syrové sádlo očistíme nožem. Pokrájíme na kostičky přibližně 1.5 x 1.5 cm. Pokrájené sádlo dáme do hrnce (nebo hluboké větší pánve) s těžkým dnem. Přilijeme 0.5- 1.7 dl vody. Sádlo za častého promíchání smažíme při střední teplotě pod poklicí. Kostičky sádla se musí vyškařit na zlaté škvarky.

  • 2

    Jakmile je už dostatek vyškvařeného sádla a škvarky "plavou" v sádle, můžeme průběžně naběračkou sádlo odebírat. Ke konci smažení do sádla se škvarky přilijeme mléko. Poté sádlo scedíme, nalijeme do keramického džbánu s víkem nebo zavařovací sklenice. Zlaté škvarky v sítu mírně pomačkáme vidličkou a necháme okapat. Osolíme je. Studené i teplé podáváme s čerstvým chlebem. Pokud je odložíme do zavařovací sklenice, tak je nesolíme. Škvarky můžeme uchovat několik dnů v chladu a temnu.

Komentáře k receptu