Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 100 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mrkev kořen
- 30 g Vepřový bok uzený
- 100 g Nudle domácí
- 150 g Petržel kořen
- 20 g Špek
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2.5 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Vepřová žebra
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 872 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 67 g
- Sodík 623 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 262.8 mg
- Draslík 692.1 mg
- Vláknina 7519.3 mg
- Vitamín A 7519.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny.
-
2
Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme.
-
3
Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce).
-
4
Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.
-
5
Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut.
-
6
Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme.