Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí
Suroviny
- 100 g Borůvky
- 150 g Cibule
- 100 g Máslo čerstvé
- 800 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 25 g Sůl
- 30 g Droždí
- 100 g Petržel kořen
- 80 g Perník
- 50 g Džem borůvkový
- 500 ml Mléko polotučné
- 200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 200 ml Víno bílé
- 500 ml Vývar zeleninový
- 0.5 kávová lžička Jalovec
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 4 ks Bažantí stehno
- 1 ks Citrony
- 3 ks Kedlubna
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Žemle tuková
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1487 kcal
- Sacharidy 249 g
- Tuky 32 g
- Sodík 3450 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 106.9 mg
- Draslík 902.1 mg
- Vláknina 28131.8 mg
- Vitamín A 28131.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme řídký kvásek na kendlíky. Část mléka mírně ohřejeme, přisypeme 100 g mouky a rozdrobené droždí. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme chvíli kynout. Mezitím očistíme a oškrábeme mrkev a pokrájíme na malé kostičky. Ty krátce blanšírujeme ve vroucí vodě. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přisypeme sůl, nakrájené housky a promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme kvásek a zaděláme ho s troškou mouky. Znovu necháme krátce kynout. Poté přidáme vejce rozkvedlané se zbytkem mléka a
-
2
vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Nakonec vmícháme připravenou mrkev. Zakryté necháme těsto kynout cca 30 minut. Rozdělíme na 2 části, propracujeme na bochánky a po několika minutách kynutí z nich vytvarujeme knedlíky. Vložíme do vroucí vody, opatrně zvedneme ode dna a vaříme 20-25 minut.
-
3
Konce kostiček stehen v místě kloubů oddělíme a důkladně očistíme nožem. Obalíme je alobalem, aby při pečení nezčernaly. Každou porci osolíme, naplníme borůvkami a vložíme do pekáče. Přisypeme kuličky pepře a jalovce a zakryté alobalem vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme cca 20 minut, poté odkryjeme a dopečeme dalších 15 minut. Mezitím nepodléváme.
-
4
Během pečení najemno nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na omáčku a krátce osmahneme v kastrůlku na rozpáleném oleji. Směs shrneme na stranu kastrolu a do středu nasypeme za stálého míchání 2 lžíce cukru. Necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vývarem a černým pivem. Promícháme se zeleninou a důkladně provaříme. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou vmícháme do omáčky společně s nastrouhaným perníkem a zavařeninou. Znovu provaříme a scedíme do čistého kastrůlku. Ochutíme citronovou šťávou, solí a osladíme cukrem.
-
5
Na zelí očistíme kedlubny a pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném másle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme kedlubnu, osolíme, zastříkneme vínem a podusíme.
-
6
Na talíře rozdělíme nakrájené knedlíky, do středu dáme zelí, přidáme maso, přelijeme a doplníme omáčkou a ihned podáváme.