Kukuřičné lívance s hráškem a jablečnou omáčkou
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 20 g Droždí
- 150 g Mouka kukuřičná
- 200 g Hrachové lusky
- 500 g Kukuřice
- 200 ml Mléko plnotučné
- 2 ml Olej kukuřičný
- 500 ml Šťáva jablečná 100%
- 1 kávová lžička Ocet rýžový
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 0.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 472 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 20 g
- Sodík 143 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 51.2 mg
- Draslík 288.9 mg
- Vláknina 2490.1 mg
- Vitamín A 2490.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 173 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme hustou směs z kukuřice a džusu: šalotku očistíme, nasekáme a zvolna osmahneme na lžici rozpáleného másla. Po chvíli přisypeme cca 1/3 množství kukuřice a pomalu dusíme cca 10 minut. Jakmile začne kukuřice měknout, ochutíme solí a pepřem. Jablečný džus vlijeme do malého kastrůlku a necháme zredukovat na polovinu množství. Poté přišleháme 3 lžíce másla, přidáme kukuřici s cibulkou a přisypeme polovinu najemno nasekané petrželky.
-
2
2 lžíce vody zahřejeme na teplotu cca 30 °C a rozmícháme v ní droždí. Na teplém místě necháme kvásek chvíli kynout. Mezitím smícháme v misce mléko s octem, rozšlehaným vejcem, nakonec přidáme zbytek másla, pouze cca lžici másla si odložíme na hrachové lusky. Přidáme kvásek a zlehka promícháme. Postupně přisypeme po částech mouku, zbytek kukuřice a zbylou nasekanou petrželku. Osolíme a opepříme dle chuti. Rozpálíme pánev, mírně vymažeme olejem a malou naběračkou tvoříme cca 16ks lívanců, které opečeme několik minut po každé straně.
-
3
Hráškové lusky očistíme, omyjeme a cca 1/2 minuty spaříme vroucí vodou. Ihned zchladíme v ledové vodě, scedíme a necháme oschnout. Před podáváním je krátce prohřejeme na másle, osolíme a osladíme cukrem.
-
4
Na každý talíř kápneme jablečkou šťávu, položíme jeden lívanec a na ně rozložíme hráškové lusky. Přelijeme trochou šťávy a přiklopíme dalším lívanečkem. Kolem dozdobíme rovněž jablečnou šťávou s cibulkou a ihned teplé podáváme.