Pečená divoká kachna s jablky a švestkami
Suroviny
- 100 g Švestky sušené
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 5 ks Jablka
- 1 ks Kachna divoká
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 378 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 22 g
- Sodík 397 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 44.2 mg
- Draslík 460 mg
- Vláknina 12660.9 mg
- Vitamín A 12660.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou vykuchanou kachnu zbavíme tuku, promyjeme octovou vodou a pod tekoucí vodou ji dobře propláchneme, poté osušíme, zevnitř osolíme a posypeme drceným kmínem.
-
2
Omytá, oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky, které dáme do větší mísy. Sušené švestky bez pecek v sítu propláchneme, necháme okapat a dáme je k jablkům. Přidáme vlašské ořechy, cukr, skořici, muškátový oříšek, ovoce promícháme a vložíme do kachny. Otvor uzavřeme párátky. Povrch kachny osolíme, posypeme kmínem a vložíme ji do pekáče, který jsme vytřeli máslem. Přilijeme 1.5-2 dl vody a pečeme při 200°C přibližně 70-80 minut dozlatova. Během pečení kachnu poléváme výpekem, pokud je třeba, podlijeme ji vodou.
-
3
Dozlatova upečenou kachnu vyjmeme, dáme na mísu a rozporcujeme. Do výpeku přimícháme smetanu, ve které jsme si rozmíchali dohladka mouku. Krátce povaříme a výpek - omáčku přecedíme přes síto do misky.
-
4
Porce kachny dáme na talíře, ovoce poklademe okolo masa, polijeme omáčkou a servírujeme.