Plněné kuřecí stehýnko na smetanovém rizotu s chřestovým ragú a červenou řepou
Suroviny
- 300 g Brambory
- 80 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mléko plnotučné
- 50 g Olej olivový
- 100 g Pečivo pšeničné běžné máslové
- 50 g Slanina vepřová
- 100 g Smetana 33% (šlehačka)
- 80 g Červená řepa
- 200 g Rýže Arborio
- 150 g Chřest zelený
- 50 ml Víno bílé
- 250 ml Olej slunečnicový
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Kuřecí stehna
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1625 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 127 g
- Sodík 411 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 403.4 mg
- Draslík 880.7 mg
- Vláknina 12759.5 mg
- Vitamín A 12759.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 27 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 97.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme rizoto. Cibuli nasekáme najemno a na rozpáleném oleji krátce orestujeme. Přisypeme rýži a zalijeme vodou tak, aby byla zcela ponořená. Mírně osolíme a přidáme část omytých bylinek i se stonky. Poté vaříme, dokud se tekutina zcela neodpaří. Bylinky vyjmeme, rýže by měla být téměř měkká. Přilijeme smetanu, krátce povaříme a část jí necháme odpařit. Krémové rizoto udržujeme teplé pod pokličkou.
-
2
Na nádivku otrháme z bylinek lístky a nasekáme. Pečivo pokrájíme na kostičky a pokropíme ho mlékem rozšlehaným se žloutky. Ochutíme solí, posypeme nasekanými bylinkami a přidáme kousek másla.
-
3
Na bramborové hnízdečko oloupeme 2 brambory a nastrouháme je na co nejdelší slámu. Košíček nebo sítko na dně i po stranách vyložíme bramborami a druhým košíčkem přiklopíme a uzavřeme. Ponoříme do rozpáleného oleje a osmažíme.
-
4
Na omáčku odkrojíme vršky chřestu, vložíme do pánve s rozpuštěným máslem, zastříkneme vínem, osolíme a přidáme kolečko citronu. Necháme několik minut ve vroucí lázni, přidáme na kostičky pokrájenou červenou řepu a krátce prohřejeme.
-
5
Spodní část kuřecího stehýnka vykostíme, vrchní část očistíme a uvolníme. Spodek zlehka naklepeme paličkou. Do středu vložíme část nádivky a dlaní upravíme do původního tvaru. Obalíme plátky slaniny a maso jí stáhneme. Kost zabalíme do alobalu, vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme cca 20 minut.
-
6
Usmažená hnízdečka naplníme rizotem, umístíme na stranu talíře, přidáme stehýnko, doplníme chřestovým ragú a dozdobíme kostičkami červené řepy. Můžeme pokapat kari olejem a ihned podáváme.