Zlatý šumavský vývar
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý celý
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Slepice
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 2.2 l Voda pitná
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 96 g
- Sodík 515 mg
- Bílkoviny 96 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 296.9 mg
- Draslík 1081.4 mg
- Vláknina 6723.6 mg
- Vitamín A 6723.6 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře očištěnou a vykuchanou slepici omyjeme, rozporcujeme a dáme do hrnce se studenou vodou. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel a nepokrájenou zeleninu vložíme ke slepici. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu tak, aby voda jen mírně probublávala. Oloupané cibule drobně pokrájíme, v pánvi na másle zpěníme a dáme do vody ke slepici. Ještě přidáme sůl, celý černý i bílý pepř, nové koření, snítky omytého kopru, petrželovou a libečkovou nať.
-
2
Slepici vaříme 90-120 minut. Když je slepice měkká, vyjmeme ji, vývar přecedíme, maso ze slepice nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do vývaru. Omytou pažitku a petrželku kudrnku drobně pokrájíme.
-
3
Bylinky rozdělíme do talířů, nalijeme zlatý vývar s masem a podáváme.