Hrách a kroupy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 457 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 8 g
- Sodík 222 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 5.8 mg
- Draslík 137.2 mg
- Vláknina 12967.5 mg
- Vitamín A 12967.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Loupaný hrách necháme přes noc namočený.
-
2
Druhý den zbylou vodu slijeme, hrách propereme a dáme vařit do čerstvé vody, přidáme špetku jedlé soli, aby byla voda měkčí. Hrách nesmí být ve vodě ponořený, v průběhu vaření dle potřeby vodu doléváme a hrách promícháme.
-
3
Propereme kroupy, dáme do kamenného hrnku, osolíme, okmínujeme a omastíme lžící sádla. Chvilku je promícháme, aby se promastily a pak je zalijeme, aby byly potopené. Při vaření na ně přilijeme horkou vodu a často promícháváme, aby se nám nepřipekly ke dnu.
-
4
Vaříme je na mírném ohni pod pokličkou.
-
5
Uvařený scezený hrách dáme na mísu asi tak 3 cm vysoko a pak na něj dáme uvařené kroupy, znovu střídavě opět hrách a kroupy dokud nemáme vše na míse.
-
6
Povrch omastíme sádlem, můžeme dát i škvarečky. Podáváme společně se syrovým naloženým zelím či kyselou okurkou.