Guláš se smetanou
Suroviny
- 450 g Cibule
- 6.98 g Máslo čerstvé
- 100 g Sádlo škvařené
- 20 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.1 l Hovězí vývar základní
- 2 kg Hovězí maso přední
- 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1017 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 64 g
- Sodík 1061 mg
- Bílkoviny 90 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 313.1 mg
- Draslík 1601.2 mg
- Vláknina 3262.6 mg
- Vitamín A 3262.6 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo.
-
2
V kastrolu na sádle zpěníme cibuli a osmažíme dozlatova. Poté přidáme maso a ze všech stran za častého míchání osmažíme. Když maso zezlátne, přisypeme mletou papriku, promícháme a přilijeme 2/3 vývaru. Pod poklicí maso na mírném plameni dusíme asi 2 hodiny. Během dušení přiléváme zbylý vývar a maso mícháme.
-
3
V mezičase z másla a mouky usmažíme světlehnědou jíšku.
-
4
K měkkému masu vmícháme jíšku a smetanu a pečlivě zašleháme. Za stálého míchání na mírném plameni povaříme alespoň 10 minut. Před podáváním guláš osolíme a opepříme.