Domažlické velké svatební koláče
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Povidla švestková
- 60 g Droždí
- 200 g Cukr moučkový
- 100 g Hera
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Rum
- 0.5 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Tvaroh konzumní
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Rum
- 5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Brusinky
- 4 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 47 g
- Sodík 165 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 138.6 mg
- Draslík 98.9 mg
- Vláknina 2224.6 mg
- Vitamín A 2224.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 266.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce si připravíme kvásek: do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, přidáme 1 dl vlahého mléka a necháme kvásek vykynout.
-
2
Do mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme kvásek, moučkový cukr, rozpuštěné máslo s Herou, sůl, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a lžičku citrónové šťávy. Vše smícháme a těsto důkladně uhněteme. Vláčné hladké těsto poprášíme zbylou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout.
-
3
Mezitím si připravíme náplně. Omyté a okapané hrozinky a brusinky dáme do misky a zalijeme je 0.5 dl rumu. Necháme je v namočené asi 20 minut. Do velké mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a smetanu. Tvaroh dobře vymícháme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a postupně je zapracujeme do tvarohu. Švestková povidla dáme do rendlíku se 3 lžícemi vody a rozehřejeme je. Rendlík s povidly odstavíme z plotny, přidáme k nim namočené rumové hrozinky s brusinkami a promícháme.
-
4
Z pečícího papíru si podle talíře vystřihneme kola, která potřeme olejem. Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly, které vyválíme na velikost vystřihnutých papírových kol o síle 1.5 cm, položíme je na papírová kola. Na ně rozetřeme tvarohovou náplň tak, že nám musí zůstat minimálně 1 cm okraje koláče prázdný. Tvarohovou náplň na koláčích ozdobně potřeme povidly s hrozinkami a dáme je na plech. Koláče postupně pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut při teplotě 190°C.
-
5
Před dopečením si v rendlíku ohřejeme smetanu, do které přimícháme rum a vanilkový cukr. Když upečené koláče vyjmeme z trouby, potřeme jejich okraje připravenou smetanou s rumem a náplň pokapeme a necháme vychladnout. Koláče před podáváním posypeme moučkovým cukrem.