Sterilované vepřové rizoto se zeleninou
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 80 g Cibule
- 50 g Kedlubna
- 50 g Mrkev kořen
- 250 g Rýže loupaná
- 50 g Sádlo škvařené
- 50 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Rajčata
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 dl Voda pitná
- 1 kg Vepřové maso libové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 57 g
- Sodík 155 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 126.4 mg
- Draslík 204.3 mg
- Vláknina 5196.2 mg
- Vitamín A 5196.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4218.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky. V kastrolu rozpálíme sádlo a necháme na něm zpěnit nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme mletou papriku, vložíme maso, osolíme, opepříme a ve vlastní šťávě krátce podusíme.
-
2
Mezitím očistíme všechny druhy kořenové zeleniny a pokrájíme na malé kostky. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, přidáme i se zeleninou k masu a podusíme.
-
3
Rýži přebereme, propláchneme vodou a přisypeme do kastrolu. Dusíme do poloměkka a průběžně podléváme vodou.
-
4
Horké rizoto rozdělíme do sklenic, zavíčkujeme a urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce. Sterilujeme po dobu 90 minut při mírném varu. Po vyjmutí necháme vychladnout a uložíme na temném, studeném a suchém místě.