Jablkový štrůdl s tvarohem
Suroviny
- 800 g Jablka
- 150 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka bezlepková
- 100 g Tvaroh měkký
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 hrst Rozinky tmavé
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 6 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 349 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 18 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 91.6 mg
- Draslík 149.6 mg
- Vláknina 3850.8 mg
- Vitamín A 3850.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vále prosejeme 250g mouky s jedním pytlíčkem kypřícího prášku do pečiva. Na tuto směs dáme 150g másla, rozkrájeného na menší kousky. Ze směsi rukama prohněteme těsto, které necháme v lednici odležet. Než se těsto odleží, oloupeme jablka a nakrájíme je na plátky. Z odpočatého těsta vyválíme na pásu pečícího papíru plát, na jehož střed rozetřeme tvaroh, utřený se 3 lžícemi moučkového cukru, a na tvaroh rozložíme plátky jablek. Plátky jablek prosypeme 3 lžícemi moučkového cukru a skořicí, sekanými ořechy a rozinkami. Potom těsto pomocí pečícího papíru zavineme a i s papírem dáme na plech. Štrůdl potřeme před pečením rozšlehaným vajíčkem a potom pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Hotový, ještě horký štrůdl posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.