Makový koláč pro celiatiky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 140 g Cukr krystal
  • 30 g Čokoláda na vaření
  • 140 g Ořechy lískové
  • 3 g Skořice mletá
  • 250 g Čokoláda na vaření
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Hřebíček
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • 4 polévková lžíce Džem jahodový
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 739 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 104 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 294.4 mg
  • Draslík 292.3 mg
  • Vláknina 13526 mg
  • Vitamín A 13526 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 4.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cukr, žloutky, strouhanou čokoládu s citrónovou kůrou utřeme do husté pěny. Potom vmícháme citrónovou šťávu s mletým hřebíčkem a skořicí. Potom opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků s umletým mákem a mletými oříšky.

  • 2

    Tuto hmotu dobře promícháme a vlijeme na plech, vyložený pečícím papírem, a pečeme asi 45 minut v troubě, vyhřáté na 170 °C. Upečený korpus necháme vychladnout. Vychladlý korpus rozřízneme podélně, promažeme jahodovým džemem a znovu spojíme. Povrch koláče polijeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout v lednici. Koláč servírujeme jako svačinu dětem nebo jako pohoštění, studený.

  • 3

    Poleva: Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, ve které rozmícháme cukr a kakao.

Komentáře k receptu