Makový koláč pro celiatiky
Suroviny
- 140 g Cukr krystal
- 30 g Čokoláda na vaření
- 140 g Ořechy lískové
- 3 g Skořice mletá
- 250 g Čokoláda na vaření
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Hřebíček
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Šťáva citrónová
- 4 polévková lžíce Džem jahodový
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 739 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 41 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 294.4 mg
- Draslík 292.3 mg
- Vláknina 13526 mg
- Vitamín A 13526 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 4.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukr, žloutky, strouhanou čokoládu s citrónovou kůrou utřeme do husté pěny. Potom vmícháme citrónovou šťávu s mletým hřebíčkem a skořicí. Potom opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků s umletým mákem a mletými oříšky.
-
2
Tuto hmotu dobře promícháme a vlijeme na plech, vyložený pečícím papírem, a pečeme asi 45 minut v troubě, vyhřáté na 170 °C. Upečený korpus necháme vychladnout. Vychladlý korpus rozřízneme podélně, promažeme jahodovým džemem a znovu spojíme. Povrch koláče polijeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout v lednici. Koláč servírujeme jako svačinu dětem nebo jako pohoštění, studený.
-
3
Poleva: Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, ve které rozmícháme cukr a kakao.