Chodský kuba s čerstvými hřiby

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Hříbky čerstvé
  • 250 g Kroupy střední
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Cibule
  • 3 stroužek Česnek
  • 7.5 dl Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 7 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 461 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 314 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 20.4 mg
  • Draslík 463.9 mg
  • Vláknina 15892.8 mg
  • Vitamín A 15892.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Střední kroupy dobře promyjeme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl a kroupy uvaříme doměkka - vaříme je přibližně 40 minut. Pokud v uvařených kroupách zůstane voda, slijeme ji.

  • 2

    Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé hříbky a pokrájíme je na plátky. Oloupané cibule drobně pokrájíme. Česnek posekáme nadrobno. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce sádla, na něm usmažíme dozlatova cibuli s česnekem, poté ji i s omastkem vyklopíme do uvařených krup a přidáme majoránku.

  • 3

    Do pánve přidáme další 2 lžíce sádla. Na rozpálené sádlo dáme pokrájené hříbky, sůl, kmín a pepř. Vydusíme z vlastní šťávy a krátce orestujeme.

  • 4

    Pekáček vytřeme 2 lžícemi sádla. Na dno rozetřeme 1/3 uvařených krup, na ně poklademe 1/2 hříbku, na ně znovu dáme 2/3 krup, 2/2 hříbků a zakryjeme je poslední vrstvou krup, kterou pokapeme rozpuštěným zbylým sádlem.

  • 5

    Pekáček s kubou vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 60 minut při 200°C. Kubu padáváme hned po upečení.

Komentáře k receptu