Slezská čočková polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 157 g
- Sodík 398 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 25.1 mg
- Draslík 1014.5 mg
- Vláknina 35263.8 mg
- Vitamín A 35263.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme ji vařit do 500 ml osolené vody.
-
2
Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Mrkev, celer, petržel a brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
-
3
V hrnci rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm kousky slaniny, pak přidáme a krátce osmažíme nakrájenou cibuli, nakonec přisypeme připravenou zeleninu a také ji krátce osmažíme. Směs promícháme s bramborami, opepříme a osolíme, vlijeme k ní vodu s částečně předvařenou čočkou a vše vaříme doměkka. Polévku na závěr dochutíme octem a solí a podáváme.