Chodské kudlánky
Suroviny
- 350 g Brambory
- 170 g Lišky čerstvé
- 100 g Hříbky čerstvé
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Mléko - podmáslí
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 351 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 25 g
- Sodík 454 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 191.4 mg
- Draslík 611.9 mg
- Vláknina 6966.6 mg
- Vitamín A 6966.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé lišky a hříbky očistíme, omyjeme. Drobné plodnice lišek necháme celé, ostatní houby pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory a cibuli. Brambory pokrájíme na kostky, cibuli na čtvrtky a dáme je do hrnce. Přidáme houby, vodu, sůl, kmín, bobkový list, nové koření a celý pepř. Vodu přivedeme k varu a potom snížíme teplotu. Pomalu vaříme 20 minut.
-
2
V misce si ve sladké smetaně dohladka rozkvedláme hladkou mouku. V hrnečku si rozkvedláme vejce. Omyjeme a drobně pokrájíme kopr. Když jsou brambory měkké, za stálého míchání přilijeme podmáslí, povaříme asi 2 minuty, přilijeme smetanu s moukou a za stálého míchání vaříme další 2 minuty. Polévku podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme vejce, kopr a odstavíme hrnec z plotny. Nakonec přimícháme do polévky podle chuti ocet a podáváme.