Pikantní chřest z Chodova
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 25 g
- Sodík 403 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 36 mg
- Draslík 19.3 mg
- Vláknina 1247 mg
- Vitamín A 1247 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvý chřest omyjeme, oloupeme, odřežeme spodní tvrdé stonky (asi 1/3). Citrón omyjeme, odkrojíme z něj 2 plátky a ze zbytku citrónu vymačkáme do skleničky šťávu. Do hrnce s vařící vodou přidáme lžíci másla, 2 lžičky soli a 1 lžičku cukru. Přidáme 2 plátky omytého citrónu. Chřest svážeme a ponoříme do vroucí vody a pomalu vaříme přibližně 10 minut. Voda by měla jen mírně probublávat.
-
2
Mezitím v rendlíku rozehřejeme 100 g másla, přimícháme do něj bílý pepř a podle chuti až 0.5 lžíce citrónové šťávy. Uvařený chřest opatrně vyjmeme, necháme okapat, hned rozložíme na talíře, přelijeme pepřovým máslem a podáváme.