Rýžový nákyp s květákem a drůbky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 442 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 18 g
- Sodík 248 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 189.1 mg
- Draslík 657.3 mg
- Vláknina 10100.2 mg
- Vitamín A 10100.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu 1 l osolené vody. Přisypeme do ní probranou rýží a spaříme ji 5 minut. Potom rýži scedíme a necháme okapat. Drůbky uvaříme doměkka v 1 l osolené vody a květák také povaříme v 1 l osolené vody. Vše scedíme (vývar z drůbků si necháme) a necháme okapat a vychladnout. Okapanou rýží dáme do kastrůlku, zalijeme vývarem z drůbků a uvaříme hustou kaši. Vaříme asi 20 minut. Hotovou kaši necháme vychladnout.
-
2
V misce utřeme 60 g másla se žloutky na bílou pěnu. Přimícháme vychladlou kaši z rýže, drobně nasekané vychladlé drůbky a vše dohromady promícháme. Připravenou směs dochutíme solí, pepřem, přidáme nastrouhaný muškátový květ, drobně nasekanou zelenou část jarní cibulky. Nakonec vmícháme z bílku vyšlehaný tuhý sníh a zlehka promícháme.
-
3
Zapékací formu vymažeme 40 g másla, vysypeme strouhankou a připravenou směs na nákyp vlijeme do formy. Formu s nákypem vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme 30 minut.
-
4
Upečený nákyp vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a potom ho nakrájíme na pěkné porce, které rozdělíme na jednotlivé talíře. Servírujeme teplé.