Rýžový nákyp s květákem a drůbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 300 g Rýže loupaná
  • 50 g Strouhanka
  • 200 g Kuřecí drůbky
  • 20 g Cibulka jarní
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 l Voda pitná
  • 1 kg Květák
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 442 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 248 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 189.1 mg
  • Draslík 657.3 mg
  • Vláknina 10100.2 mg
  • Vitamín A 10100.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 86.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci přivedeme k varu 1 l osolené vody. Přisypeme do ní probranou rýží a spaříme ji 5 minut. Potom rýži scedíme a necháme okapat. Drůbky uvaříme doměkka v 1 l osolené vody a květák také povaříme v 1 l osolené vody. Vše scedíme (vývar z drůbků si necháme) a necháme okapat a vychladnout. Okapanou rýží dáme do kastrůlku, zalijeme vývarem z drůbků a uvaříme hustou kaši. Vaříme asi 20 minut. Hotovou kaši necháme vychladnout.

  • 2

    V misce utřeme 60 g másla se žloutky na bílou pěnu. Přimícháme vychladlou kaši z rýže, drobně nasekané vychladlé drůbky a vše dohromady promícháme. Připravenou směs dochutíme solí, pepřem, přidáme nastrouhaný muškátový květ, drobně nasekanou zelenou část jarní cibulky. Nakonec vmícháme z bílku vyšlehaný tuhý sníh a zlehka promícháme.

  • 3

    Zapékací formu vymažeme 40 g másla, vysypeme strouhankou a připravenou směs na nákyp vlijeme do formy. Formu s nákypem vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme 30 minut.

  • 4

    Upečený nákyp vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a potom ho nakrájíme na pěkné porce, které rozdělíme na jednotlivé talíře. Servírujeme teplé.

Komentáře k receptu