Květáková polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 131 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 8 g
- Sodík 807 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 9.3 mg
- Draslík 205 mg
- Vláknina 3392.3 mg
- Vitamín A 3392.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky. Zalijeme ho vodou, osolíme a uvaříme ne zcela doměkka, aby růžičky zůstaly celistvé.
-
2
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a za stálého prošlehávání metlou zalijeme zásmažku vlažnou vodou a vývarem z květáku.
-
3
Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
-
4
Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme a poté procedíme hustým cedníkem.
-
5
Nakonec přidáme polévkové koření, polévku důkladně povaříme a vložíme do ní uvařený květák.
-
6
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.