Pečená směs vepřových vnitřností
Suroviny
- 250 g Játra vepřová
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vepřové koleno
- 0.5 ks Vepřové plíce
- 10 ks Žemle tuková
- 10 ks Žemle tuková
- 2 ks Bobkový list
- 8 ks Nové koření celé
- 0.5 ks Vepřové srdce
- 1 ks Vepřová slezina
- 3 špetka Muškátový oříšek
- 4 stroužek Česnek
- 5 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 0.18 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 36 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 372.3 mg
- Draslík 527 mg
- Vláknina 2815.1 mg
- Vitamín A 2815.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při zabíjačce omyjeme polovinu vepřového srdce, polovinu plic, slezinu a vepřové koleno. Všechno vložíme do hrnce s 2,5-3 litry vody a vaříme s celou cibulí, solí, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem doměkka přibližně 90-100 minut.
-
2
Přibližně 30 minut před dovařením masa nakrájíme na kostky 10 žemlí (housek), dáme je do velké mísy a zalijeme je vroucí polévkou, aby dostatečně nabobtnaly. Omytá játra nožem naškrábeme a odložíme do druhé misky. Očištěné 2 cibule s česnekem drobně pokrájíme a usmažíme dorůžova na rozpáleném sádle s máslem.
-
3
Uvařené maso obereme od kostí a s vnitřnostmi je pokrájíme na malé kousky. Z namočených žemlí vymačkáme přebytečný vývar, přidáme k nim maso, cibuli s česnekem, majoránku, pepř, mleté nové koření, muškátový oříšek a sůl podle chuti. Dobře směs promícháme a vložíme do pekáče, který jsme vytřeli sádlem (2 lžíce) a zakryjeme poklicí.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 90 minut do zlatohněda.