Severočeské kynuté knedlíky s meruňkami
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 20 g Droždí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 2.2 dl Mléko polotučné
- 0.5 kg Meruňky
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 6 polévková lžíce Cukr krupice
- 6 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
- Sacharidy 150 g
- Tuky 22 g
- Sodík 272 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 147 g
- Cholesterol 94.1 mg
- Draslík 606.5 mg
- Vláknina 14550 mg
- Vitamín A 14550 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky nalijeme mléko a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.
-
2
Ve velké míse pak z téměř všechny mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.
-
3
Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
-
4
Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na zbytkem mouky pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme půlku meruňky a trochu krupicového cukru, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout.
-
5
Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě přibližně 10 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.
-
6
Severočeské meruňkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem, přelité smetanou a rozpuštěným máslem.