Pečené nové brambory s bylinkami a zelím
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 dl Voda pitná
- 1.5 kg Brambory rané
- 1 kg Zelí hlávkové bílé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 570 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 22 g
- Sodík 346 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 26.8 mg
- Draslík 555.6 mg
- Vláknina 24311.5 mg
- Vitamín A 24311.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nové brambory dobře omyjeme, slupku jim necháme. Větší brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné necháme v celku. Brambory dáme do mísy, prosolíme je, posypeme kmínem, promícháme a poklademe na suchý plech. Dáme je do předem vyhřáté trouby a pečeme minimálně 30-40 minut do zlatova. Kopr a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
Mezitím očistíme hlávku bílého zelí, rozkrájíme ji na čtvrtky a vykrojíme košťál. Poté zelí velmi jemně nakrájíme. Dáme je do mísy, promícháme s 0,5 lžičky soli, pepřem a lžící cukru. Rukama zelí prohněteme tak, že ztratí na objemu. Zelí dáme do hrnce, přilijeme 1 dl vody a pod pokličkou zelí dusíme doměkka (přibližně 15-20 minut). Z podušeného zelí slijeme vodu, kterou zachytíme.
-
3
Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme. V pánvi si rozpálíme sádlo, na kterém zpěníme cibuli, přimícháme mouku a usmažíme tmavou jíšku, kterou zředíme slitou vodou ze zelí. Jíšku dohladka vymícháme a přidáme ji k zelí.
-
4
Za stálého míchání zelí s jíškou povaříme asi 3-5 minut a dochutíme cukrem.
-
5
Na každou porci horkých brambor poklademe tenké plátky másla, posypeme je bylinkami, přiložíme k nim podušené sladké zelí a podáváme.